6 investimet më të mira për fillestarët

Me tregun e aksioneve dhe në dukje çdo klasë tjetër aktivesh në lulëzim, fillestarët mund të jenë të etur për të zhytur gishtat e tyre në ujërat e investimit. Këtu janë gjashtë investime që duhen marrë parasysh nëse nuk jeni të sigurt se ku të filloni si investitor i ri.

Përditësuar së fundi më Prill 12, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 13, 2022.

Me tregun e aksioneve dhe në dukje çdo klasë tjetër aktivesh që lulëzon, fillestarët mund të jenë të etur për të zhytur gishtat e tyre në ujërat e investimit.

Por përpara se të bëjnë ndonjë investim, është e rëndësishme që investitorët e rinj të dinë se cila është toleranca e tyre ndaj rrezikut. Disa investime mbartin më shumë rrezik se të tjerat dhe ju nuk dëshironi të habiteni pasi të keni bërë investimin. Mendoni se sa kohë mund të bëni pa paratë që do të investoni dhe nëse jeni të kënaqur që nuk i aksesoni ato për disa vjet ose më gjatë.

Këtu janë disa ide kryesore investimi për ata që sapo kanë filluar.

Investimet më të mira për fillestarët

1. Llogaritë e kursimit me rendiment të lartë

Kjo mund të jetë një nga mënyrat më të thjeshta për të rritur kthimin e parave tuaja mbi atë që po fitoni në një llogari rrjedhëse tipike. Llogaritë e kursimeve me rendiment të lartë, të cilat shpesh hapen përmes një banke në internet, priren të paguajnë mesatarisht interes më të lartë se llogaritë standarde të kursimeve, ndërkohë që ende u japin klientëve akses të rregullt në paratë e tyre.

Sugjeruar për ju: Një udhëzues për mijëvjeçarët që të fillojnë të investojnë me besim

Ky mund të jetë një vend i mrekullueshëm për të parkuar paratë që po kurseni për një blerje në dy vitet e ardhshme ose thjesht për të mbajtur në rast urgjence.

2. Certifikatat e depozitave (CD)

CD-të janë një mënyrë tjetër për të fituar interes shtesë për kursimet tuaja, por ato do t'i lidhin paratë tuaja për më shumë se një llogari kursimi me rendiment të lartë. Ju mund të blini një CD për periudha të ndryshme kohore si për shembull gjashtë muaj, një vit apo edhe pesë vjet, por zakonisht nuk mund t'i qaseni parave përpara se CD-ja të maturohet pa paguar një gjobë.

Këto konsiderohen jashtëzakonisht të sigurta dhe nëse blini një përmes një banke të siguruar federale, ju mbuloheni deri në 250,000 dollarë për depozitues, për kategori pronësie.

3. 401(k) ose një plan tjetër pensioni në vendin e punës

Kjo mund të jetë një nga mënyrat më të thjeshta për të filluar investimin dhe vjen me disa stimuj të mëdhenj nga të cilët mund të përfitoni tani dhe në të ardhmen. Shumica e punëdhënësve ofrojnë të përputhen me një pjesë të asaj që pranoni të kurseni për pension nga paga juaj e rregullt. Nëse punëdhënësi juaj ofron një ndeshje dhe ju nuk merrni pjesë në plan, ju po refuzoni paratë falas.

Sugjeruar për ju: Mikro-investimi: çfarë është dhe si të filloni

Në një 401(k) tradicionale, kontributet bëhen përpara se të taksohen dhe rriten pa taksa deri në moshën e daljes në pension. Disa punëdhënës ofrojnë Roth 401(k)s, të cilat lejojnë që kontributet të bëhen pas taksave. Nëse zgjidhni këtë opsion, nuk do të paguani taksa për tërheqjet gjatë daljes në pension.

Këto plane të daljes në pension në vendin e punës janë mjete të shkëlqyera kursimi sepse ato janë automatike pasi të keni bërë zgjedhjet tuaja fillestare dhe ju lejojnë të investoni vazhdimisht me kalimin e kohës. Ju madje mund të zgjidhni të investoni në fondet e përbashkëta me datën e synuar, të cilat menaxhojnë portofolet e tyre bazuar në një datë specifike të daljes në pension. Ndërsa i afroheni datës së synuar, shpërndarja e fondit do të zhvendoset nga aktivet më të rrezikshme për të llogaritur një horizont më të shkurtër investimi.

4. Fondet e përbashkëta

Fondet e përbashkëta u japin investitorëve mundësinë për të investuar në një shportë me aksione ose obligacione (ose aktive të tjera) që ata mund të mos jenë në gjendje t'i ndërtojnë lehtësisht vetë.

Fondet më të njohura të përbashkëta ndjekin indekset si S&P 500, i cili përbëhet nga rreth 500 kompanitë më të mëdha në fondet e Indeksit të SHBA-së zakonisht vijnë me tarifa shumë të ulëta për investitorët e fondeve dhe herë pas here pa asnjë tarifë. Këto kosto të ulëta ndihmojnë investitorët të mbajnë më shumë nga kthimet e fondeve për veten e tyre dhe mund të jenë një mënyrë e shkëlqyer për të ndërtuar pasuri me kalimin e kohës.

Sugjeruar për ju: Si të filloni të investoni në 2024

5. ETF

Fondet e tregtuara në këmbim, ose ETF, janë të ngjashme me fondet e përbashkëta në atë që mbajnë një shportë letrash me vlerë, por ato tregtojnë gjatë gjithë ditës në të njëjtën mënyrë që do të bënte një aksion. ETF-të nuk vijnë me të njëjtat kërkesa minimale investimi si fondet e përbashkëta, të cilat zakonisht vijnë në disa mijëra dollarë. ETF-të mund të blihen për koston e një aksioni plus çdo tarifë ose komision që lidhet me blerjen, megjithëse mund të filloni edhe më pak nëse ndërmjetësi juaj lejon investimin e pjesshëm të aksioneve.

Të dy ETF-të dhe fondet e përbashkëta janë aktive ideale për t'u mbajtur në llogaritë me avantazhe tatimore si 401(k) dhe IRA.

6. Aksione individuale

Blerja e aksioneve në kompani individuale është opsioni më i rrezikshëm i investimit i diskutuar këtu, por gjithashtu mund të jetë një nga më të dobishmet. Por, përpara se të filloni të bëni tregti, duhet të konsideroni nëse blerja e një aksioni ka kuptim për ju. Pyesni veten nëse jeni duke investuar për një afat të gjatë, që në përgjithësi do të thotë të paktën pesë vjet, dhe nëse e kuptoni biznesin në të cilin po investoni. Aksionet vlerësohen çdo sekondë të ditës së tregtimit dhe për shkak të kësaj, njerëzit shpesh tërhiqen në mentaliteti tregtar afatshkurtër kur zotërojnë aksione individuale.

Sugjeruar për ju: 7 mënyrat më të mira për të investuar ndërsa jeni në kolegj

Por një aksion është një aksion pronësie të pjesshme në një biznes të vërtetë dhe me kalimin e kohës, pasuria juaj do të rritet me atë të kompanisë bazë në të cilën keni investuar. Nëse nuk mendoni se keni ekspertizën ose stomakun për ta nxjerrë atë me aksione individuale, merrni parasysh duke marrë në vend të kësaj qasjen më të larmishme të ofruar nga fondet e përbashkëta ose ETF-të.

Pse duhet të filloni të investoni?

Investimi është thelbësor nëse doni të ruani fuqinë blerëse të kursimeve tuaja dhe të arrini qëllime financiare afatgjata si pensioni ose ndërtimi i pasurisë. Nëse i lejoni kursimet tuaja të qëndrojnë në një llogari bankare tradicionale që fiton pak ose aspak interes, përfundimisht inflacioni do të ulë vlerën e parave tuaja të fituara me vështirësi. Duke investuar në asete si aksione dhe obligacione, mund të siguroheni që kursimet tuaja të jenë në nivel me inflacionin apo edhe ta tejkalojnë atë.

Investimet afatshkurtra si llogaritë e kursimeve me rendiment të lartë ose fondet e përbashkëta të tregut të parasë mund t'ju ndihmojnë të fitoni më shumë nga kursimet tuaja ndërkohë që punoni drejt një blerjeje të madhe si një makinë ose një paradhënie për një shtëpi. Aksionet dhe ETF-të konsiderohen më të mira për qëllime afatgjata si pensioni, sepse ato mbartin rrezik shtesë, por kanë më shumë gjasa të fitojnë kthime më të mira me kalimin e kohës.

Konsiderata të rëndësishme për investitorët e rinj

Sa para nevojiten për të filluar investimin?

Lajmi i mirë është se nuk ju duhen shumë para për të filluar investimin. Shumica e ndërmjetësve në internet nuk kanë minimume llogarie për të filluar dhe disa ofrojnë investim të pjesshëm të aksioneve për ata që fillojnë me shuma të vogla dollarësh. Për vetëm disa dollarë mund të blini ETF që ju lejojnë të ndërtoni një portofol të larmishëm aksionesh. Platformat e mikro-investimit do t'ju lejojnë madje të grumbulloni blerjet e bëra përmes një karte debiti si një mënyrë për të filluar me investimin.

Sugjeruar për ju: Si të investoni në aksione: Një udhëzues hap pas hapi për fillestarët

Në fund të fundit

Nëse sapo po filloni në botën e investimeve, sigurohuni që të merrni parasysh tolerancën tuaj ndaj rrezikut dhe cilat janë qëllimet tuaja financiare përpara se të angazhoni para për një investim. Disa investime, si llogaritë e kursimeve me rendiment të lartë, lejojnë akses të shpejtë në para nëse shfaqen emergjenca. Ndërkohë stoqet ndoshta duhet të jenë pjesë e një plani investimi afatgjatë.

Shumë investitorë fillestarë u drejtohen gjithashtu këshilltarëve robo, ku një algoritëm zgjedh dhe menaxhon automatikisht një portofol të larmishëm fondesh të tregtuara në shkëmbim (ETF) për ju, bazuar në nevojat tuaja financiare individuale dhe oreksin për rrezik.

Sugjeruar për ju: Si të vendosni qëllimet tuaja të investimit

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “6 investimet më të mira për fillestarët”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt