Bitcoin kundrejt Ethereum kundrejt Dogecoin: Kriptovalutat kryesore të krahasuara

Ndërsa kriptovalutat zakonisht kanë disa gjëra të përbashkëta, cilat janë ndryshimet midis këtyre tre kriptove të njohura? Shumë në fakt, dhe këtu janë disa nga dallimet më të mëdha.

Përditësuar së fundi më Shkurt 11, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shkurt 9, 2022.

Kriptomonedha ka qenë në një rënie, ndërsa shpenzimet e qeverisë dhe një ekonomi në rimëkëmbje i shtyjnë paratë në sistemin financiar. Kjo ka ndihmuar në rritjen e monedhave dixhitale të njohura, duke përfshirë Bitcoin, Ethereum dhe (ndoshta çuditërisht) Dogecoin. Por lëvizja është nxitur edhe nga spekulimet në rritje se kriptomonedha është vala "duhet të kapet" e së ardhmes.

Ndërsa kriptovalutat zakonisht kanë disa gjëra të përbashkëta, cilat janë ndryshimet midis këtyre tre kriptove të njohura? Shumë në fakt, dhe këtu janë disa nga dallimet më të mëdha.

Çfarë kanë të përbashkët kriptovalutat

Kriptovalutat ndërtohen duke përdorur atë që quhet teknologji blockchain, e cila përdor një libër të shpërndarë për të prodhuar, gjurmuar dhe menaxhuar një monedhë dixhitale. Mendoni për këtë si një faturë dixhitale të të gjitha transaksioneve në monedhë, duke përfshirë një listë se kush zotëron cilën monedhë dhe sa.

Sugjeruar për ju: Dogecoin vs Shiba Inu: Si krahasohen këto kriptomonedha të njohura meme

Kjo “faturë” po verifikohet vazhdimisht nga një rrjet i decentralizuar kompjuterësh, duke ndihmuar në parandalimin e mashtrimit dhe sigurimin e funksionimit dhe kontabilitetit të duhur të monedhës.

Kriptomonedha "minohet" nga kompjuterë të fuqishëm të quajtur minatorë që kryejnë llogaritje komplekse matematikore për të krijuar monedha. Ata gjithashtu fitojnë monedha duke përpunuar transaksionet e monedhës.

Ekzistojnë mijëra kriptovaluta dhe fjalë për fjalë çdo numër mund të krijohet duke përdorur teknologji të ngjashme blockchain. Kriptovalutat lejojnë përdoruesin të lëvizë para në mënyrë gjysmë anonime, megjithëse FBI dhe IRS po përmirësohen në gjurmimin e transaksioneve dhe ngrirjen e llogarive.

Dallimet kryesore midis tre kriptomonedhave të njohura

Kriptovalutat mund të krijohen për shumë qëllime të ndryshme dhe secila mund të zërë pjesë të ndryshme të universit të kriptove. Tabela më poshtë përmbledh disa ndryshime kryesore midis Bitcoin, Ethereum dhe Dogecoin, secila prej të cilave ka një qëllim të veçantë dhe një numër maksimal monedhash.

Sugjeruar për ju: Çfarë është Dogecoin dhe si e blini atë?

Bitcoin

Ethereum

Dogecoin

Vlera e vlerësuar në dhjetor 2021, sipas të dhënave nga CoinMarketCap.

Qëllimi i kriptomonedhës

Secila nga këto tre kriptovaluta u krijua për një qëllim të ndryshëm. Veçanërisht, Dogecoin ishte një satirë mbi popullaritetin në rritje të Bitcoin dhe meme doge që shfaqte një Shiba Inu karizmatik. Ndërkohë, Bitcoin dhe Ethereum u krijuan për qëllime më serioze, duke përfshirë në fakt lehtësimin e transaksioneve ose veprimin si një rezervë vlerash.

Kapitalizimi i tregut

Kapitalizimi i tregut të secilit përbëhet nga monedhat totale ekzistuese të shumëzuara me çmimin aktual të tregtimit dhe ka një divergjencë të gjerë. Bitcoin është më i madhi, me Ethereum pas një sekonde të largët dhe Dogecoin ndër 10 më të mirat, sipas CoinMarketCap. Tregtarët grumbullohen rreth kriptomonedhave më të njohura dhe vëllimi bie ndjeshëm nën 20-shen e parë.

Ndërsa këto monedha mund të jenë ndër më të njohurat për tregtarët, Bitcoin është ajo që është shfaqur në rrjedhën kryesore. Po bëhet më e lehtë për t'u aksesuar Bitcoin, me mënyra të shumta për të blerë ose ruajtur monedhën që rikthehet në aplikacionet ekzistuese si PayPal ose Robinhood. Natyrisht, tregtarët gjithashtu mund t'u drejtohen aplikacioneve të njohura për të blerë edhe shumë kriptovaluta.

Sugjeruar për ju: Çfarë është kriptomonedha?

Emetimi i monedhave

Është gjithashtu e dobishme të theksohet se sa monedha mund të lëshohen në çdo kriptomonedhë. Shumë tregtarë janë grumbulluar në Bitcoin për shkak të kufirit të vështirë të emetimit, vetëm 21 milionë. Nëse paratë vazhdojnë të rrjedhin në Bitcoin dhe kërkesa rritet, ky kufi fiks praktikisht siguron që çmimi të rritet me kalimin e kohës. Ndërsa kjo mund të jetë e mirë për tregtarët, paqëndrueshmëria e bën Bitcoin më të vështirë për t'u përdorur si monedhë.

Në të kundërt, emetimi i Ethereum është i pakufizuar, por ka një orar të caktuar emetimi, i cili mund të ngadalësojë prodhimin e monedhave të reja. Ndërkohë prodhimi i Dogecoin është i pakufizuar, që është pjesë e shakasë. Ky emetim i pakufizuar nuk është dukur se e ka mbytur monedhën nga rritja në qiell në vitin 2021, duke u rritur nga rreth gjysmë qindarkë për monedhë më 1 janar në më shumë se 0,60 dollarë në maj. Sidoqoftë, monedha vazhdoi të priret në rënie gjatë vitit 2021.

Në fund të fundit

Nëse po konsideroni të tregtoni kriptomonedha, është e vlefshme të kuptoni se ato nuk janë krijuar të gjitha të barabarta. Disa veçori të tilla si emetimi i kufizuar i Bitcoin mund ta bëjnë një monedhë më tërheqëse se të tjerat, të paktën për një periudhë më të gjatë kohore. Por në terma afatshkurtër, kriptomonedha udhëhiqet nga ndjenja, kështu që edhe diçka e krijuar si shaka dhe me emetim të pakufizuar mund të jetë shumë e fortë nëse përfshihet një valë interesi. "Shumë uau", siç mund të thotë një meme e famshme doge.

Sugjeruar për ju: Çfarë është Ethereum dhe si funksionon?

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Bitcoin kundrejt Ethereum kundrejt Dogecoin: Kriptovalutat kryesore të krahasuara”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt