Si të blini aksione IPO

Mësoni bazat e aksioneve IPO dhe si t'i blini ato me këshilla të dobishme. Për çdo aksion të përrallës që ngrihet si një rritje në qiell pas një IPO, ka tregime paralajmëruese për IPO-të e tjera që sjellin rezultate të dobëta.

Përditësuar së fundi më Prill 16, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 21, 2022.

Marrja në një ofertë publike fillestare - e quajtur më shpesh një IPO - duket si bileta për pasuri. Blini një aksion të ri të nxehtë dhe më pas shisni për një fitim të madh vetëm disa orë ose ditë më vonë, apo jo?

Duket sikur pak ngadalëson tregun IPO. Edhe gjatë kulmit të pandemisë COVID-19, një numër IPO-sh të shumëpritura, duke përfshirë emra të tillë të mëdhenj si Airbnb, Snowflake dhe Doordash, dolën në treg me bujë të madhe. Dhe 2021 ka qenë viti më i nxehtë IPO në rekord, me shumë aksione të njohura që kanë bërë debutimin e tyre.

Sigurisht, pavarësisht nga popullariteti i tyre, edhe IPO-të nuk janë një gjë e sigurt. Për çdo stok të përrallave që ngrihet si një raketë pas debutimit të tij, shumë IPO, si Uber dhe Lyft, kanë rezultate të dobëta dhe thjesht ngecin. Disa – si shërbimi i shpërndarjes së ushqimit Blue Apron – madje përplasen dhe digjen.

Sugjeruar për ju: Bazat e tregut të aksioneve: 8 këshilla për fillestarët

Përpara se të nxitoni për të investuar një xhep parash, është e rëndësishme të dini se si të blini një IPO. Ja se si mund të hyni në veprimin IPO.

Bazat e një IPO: Si funksionojnë ato

Si i blini aksionet IPO? Së pari, kuptoni procesin: Kur një kompani bëhet publike dhe lëshon aksione, ajo dëshiron të rrisë kapitalin dhe t'i vërë aksionet në dispozicion të publikut për t'i blerë. IPO-ja nënshkruhet nga një bankë investimi, një agjent ndërmjetësi ose një grup bankash investimi dhe tregtarësh. Ata blejnë aksionet nga kompania dhe më pas shesin (dhe shpërndajnë) aksionet në IPO tek investitorët. Derisa të ndodhë IPO, kompania mbetet private.

“Agjentët gjejnë një shtëpi për pjesët më të mëdha. Nëse ka shumë interes, aksionet shkojnë shumë lehtë në duart e investitorëve institucionalë”, thotë Rob Lutts, president dhe CIO i Cabot Money Management në Salem, Massachusetts.

Sugjeruar për ju: 18 ide për të ardhura pasive për t'ju ndihmuar të fitoni para në 2024

Qëllimi i një IPO në radhë të parë është të mbledhë një sasi të caktuar kapitali për kompaninë për të drejtuar biznesin e saj, kështu që shitja e një milion aksionesh tek një investitor institucional është shumë më efikase sesa gjetja e 1000 individëve për të blerë të njëjtën sasi.

Por edhe institucionet e mëdha shpesh nuk marrin aq shumë nga veprimi sa dëshirojnë, sepse oferta publike fillestare shet vetëm një numër të kufizuar aksionesh.

“Sidomos me një IPO më të vogël, askush nuk merr 100 përqind të plotësimit të tyre. Në fakt, askush nuk merr më shumë se 10 për qind të interesit të tij në alokim, "thotë Kathleen Shelton Smith, drejtoreshë në Renaissance Capital, një IPO globale dhe këshilltare investimesh.

Sugjeruar për ju: 11 investimet më të mira në 2024

Kush mund të blejë aksione IPO?

Për shumicën e investitorëve individualë, ëndrra për të hyrë në veprimin IPO nuk do të realizohet kurrë. Në vend të kësaj, janë investitorët e mëdhenj institucionalë ata që zakonisht marrin akses.

Institucionet që marrin pjesë në ofertën publike fillestare shpesh bëjnë shumë biznes me ndërmjetësit që nënshkruajnë marrëveshjen. Kjo marrëdhënie i vendos ata në pozicionin kryesor për të hyrë në disa aksione në IPO.

“Është grumbulluar në favor të menaxherëve të mëdhenj të aseteve, por është një lojë parash dhe të gjithë janë në të për të fituar para dhe këtu shkon [stoku] – shkon te klientët më të mirë të atyre ndërmjetësve,” thotë Lutts.

Sugjeruar për ju: Si të investoni në pasuri të paluajtshme

Realiteti është se ndërmjetësi juaj i percepton investitorët individualë si objektiva jo tërheqës për IPO-të. Në vend të kësaj, menaxhmentit, punonjësve, miqve dhe familjeve të kompanisë që do të publikohet mund t'u ofrohet mundësia për të blerë aksione me çmimin IPO, përveç bankave të investimeve, fondeve mbrojtëse dhe institucioneve. Klientët me vlerë të lartë neto gjithashtu mund të shpërblehen me aksione IPO herë pas here.

Nëse keni një llogari me ndërmjetësin që sjell kompaninë publike dhe ndodh që të mbani pjesën më të madhe të pasurisë suaj të madhe me atë ndërmjetës, mund të jeni në gjendje të luteni për të hyrë në një IPO të nxehtë.

“Kjo ende nuk do të thotë që ju do të hyni. Për shembull, për [IPO] të LinkedIn, nëse nuk keni qenë miq ose familjarë, ndoshta nuk keni pasur fat,” thotë Jeremy Carpenter, ish analist i portofolit me Investor Solutions në Miami.

Lutts pajtohet, “Unë menaxhoj 500 milionë dollarë dhe nuk mund të marr ofertat vërtet të nxehta.”

Sugjeruar për ju: 10 investimet më të mira afatgjata në 2024

Sa kohë para se të mund të shes një aksion IPO?

Një nga tërheqjet më të mëdha të blerjes së aksioneve IPO është potenciali i madh për fitim - shpesh në ditën e parë. Kur aksionet e LinkedIn u ofruan për herë të parë publikisht, çmimet u rritën 109 për qind nga 45 dollarë në 94,25 dollarë në të njëjtën ditë.

Në përgjithësi, ka të ngjarë që stoku juaj IPO të mbahet me një llogari brokerimi dhe mund të shitet pothuajse në çdo kohë, qoftë në internet ose me një telefonatë. Zakonisht mund të vendosni gjithashtu një porosi limit dhe të vendosni çmimin dhe numrin e aksioneve që dëshironi të shisni.

Megjithatë, fitimi nga aksionet e mbajtura për më pak se një vit nga data e blerjes tatohen si të ardhura të zakonshme, të cilat shpesh janë më të larta se norma e fitimeve kapitale afatgjata. Dhe sigurisht, edhe nëse mbani aksione më gjatë, do të jeni përsëri përgjegjës për taksat mbi çdo fitim.

Sugjeruar për ju: Fondi i përbashkët kundrejt ETF: A janë ETF-të një investim më i mirë?

Gjetja e një IPO dhe hyrja

Pasi aksioni të tregtohet në bursë, investitorët e vegjël dhe profesionistët e mëdhenj kanë shumë mundësi për të blerë aksione. Në fakt, pritja për debutimin aktual të një aksioni mund të jetë strategjia më e mirë e një investitori më të vogël kur bëhet fjalë për kompanitë e reja publike.

Sapo banka nënshkruese vendos çmimin dhe ajo fillon tregtimin në bursë, individët mund të fillojnë të blejnë aksione IPO.

Por nëse duan të hyjnë në aksion, investitorët e mundshëm IPO kanë të paktën tre alternativa të tjera pa pasur nevojë të jenë të lidhur mirë.:

Sugjeruar për ju: Investimi kundrejt tregtimit: Cila është më mirë për ju?

Investoni në një fond të përbashkët

Konsideroni të investoni në një nga një pjesë e vogël e fondeve që investojnë në IPO, siç është IPO ETF i Renaissance Capital (IPO).

“Ne me të vërtetë po shikojmë të investojmë në këto kompani që nuk janë ende të njohura nga tregu dhe që kanë një aftësi për të na sjellë fitime shumë herët në [procesin] e zbulimit të çmimit,” thotë Shelton Smith.

Kërkoni ndërmjetës që ofrojnë akses në IPO

Duke pasur parasysh se sa të nxehta janë IPO-të, shumë kompani investuese po kërkojnë të kenë akses investitorët në to. Brokerimi me pakicë Robinhood ofron aksione të reja për klientët e saj si pjesë e programit të saj të aksesit në IPO.

Programi i Robinhood është interesant, por ka të ngjarë të merrni vetëm një pjesë të vogël të aksioneve, nëse merrni fare. Dhe tani programi është i disponueshëm për klientët vetëm rastësisht, kështu që ju mund të regjistroheni, por keni vetëm një shans të vogël për të marrë disa aksione të reja.

Sugjeruar për ju: Cilat janë fondet e përbashkëta?

Programi ka të ngjarë të jetë i popullarizuar me klientët e Robinhood, të paktën në teori, por pyetja e vërtetë është se sa efektiv mund të jetë ai në marrjen e aksioneve të reja për klientët e tij.

Hapni një llogari në një bankë të kursyer

Një alternativë e tretë është hapja e një llogarie depozite në një bankë kursimi në pronësi të përbashkët dhe pritja që banka të kryejë IPO-në e saj. Depozituesit në këto banka të vogla mund të kenë akses në IPO, dhe shumë prej tyre gëzojnë një rritje të fortë në ditën e tyre të parë të tregtimit. Ana negative është se kursimi mund të presë vite përpara se të kryejë një IPO, dhe nuk është i detyruar ta bëjë këtë.

Rreziqet e blerjes së një IPO

Investitorët më të vegjël ende duhet të peshojnë të mirat dhe të këqijat përpara se të blejnë një IPO. Siç shkon adage i nderuar nga koha, blerësi kujdes. Blerjet me IPO nuk janë pa rrezik, gjë që mund të jetë e rëndësishme ndonjëherë.

Këtu janë rreziqet më të mëdha të një IPO:

Sugjeruar për ju: Si të investoni në obligacione

Zbritja e ofruar në ofertën publike fillestare mund të mos jetë aq e madhe. Sipas Shelton Smith, çmimi IPO duhet të jetë, mesatarisht, një zbritje 13-15 për qind nga ai që mund të jetë çmimi i rregullt i tregtimit pasi aksioni të jetë publik. Sidoqoftë, disa IPO vërtet të nxehta kthehen shumë më mirë se kaq.

Për të marrë një pasqyrë se si funksionon kompania dhe si vlerësohet aksioni, investitorët mund të shikojnë dokumentin masiv të regjistrimit të kërkuar nga Komisioni i Letrave me Vlerë për të gjitha letrat me vlerë të reja.

I njohur si Formulari S-1, ose Deklarata e Regjistrimit Sipas Aktit të Shkëmbimit të Letrave me Vlerë të vitit 1933, dokumenti i ofertës duhet të përmbajë informacion specifik për investitorët, duke përfshirë informacionin financiar, modelin e biznesit, faktorët e rrezikut dhe informacionin rreth industrisë. Ky dokument mund të gjendet në faqen e internetit të SEC dhe zakonisht është i ngarkuar me paralajmërime dhe mohime.

Sugjeruar për ju: ETF kundrejt fondit të indeksit: Ja se si krahasohen

Nëse investitorët mund të kalojnë nëpër dokument, ata mund të mbledhin informacion të mjaftueshëm për kompaninë e re për të bërë një telefonatë në lidhje me vlerësimin - a ia vlen të blesh me çmimin që njerëzit shesin?

Hapat për blerjen e një aksioni IPO

Marrja e aksesit në një IPO përpara se të fillojë tregtimin nuk është e lehtë. Ja çfarë do t'ju duhet të bëni nëse shpresoni të keni një shans.

  1. Keni një llogari në internet me një ndërmjetës që ofron akses në IPO. Brokerët si Robinhood dhe TD Ameritrade ofrojnë tregtim IPO, kështu që do t'ju duhet një llogari me ta ose një ndërmjetës tjetër që ofron qasje të ngjashme.
  2. Plotësoni kërkesat e përshtatshmërisë. Nuk mjafton vetëm të kesh një llogari. Ju do të duhet të plotësoni disa kërkesa të përshtatshmërisë që mund të ndryshojnë nga ndërmjetësi në ndërmjetës. Ju mund të keni nevojë të keni një shumë të caktuar në aktive me ndërmjetësin ose të konsideroheni një tregtar aktiv. Në TD Ameritrade, duhet të keni të paktën 250,000 dollarë në llogarinë tuaj ose të keni tregtuar të paktën 30 herë në tre muajt e fundit, midis kërkesave të tjera.
  3. Kërko aksione. Pasi të plotësoni kërkesat e përshtatshmërisë, do t'ju duhet të kërkoni aksione nga ndërmjetësi. Por nuk është aspak e garantuar që do të merrni aksione vetëm sepse i kërkoni ato. Brokerët kanë në dispozicion një numër të caktuar aksionesh dhe ju mund të mos jeni në gjendje të merrni asnjë prej tyre.
  4. Bëj një porosi. Urdhri tregtar njihet si një ofertë e kushtëzuar për të blerë, e cila nuk do të bëhet aktive derisa IPO-ja të vlerësohet. Ju do të keni një shans për të konfirmuar ose ndryshuar porosinë tuaj pasi të jetë vendosur çmimi dhe përpara se dritarja të mbyllet. Ju nuk do të jeni në gjendje të blini më shumë aksione sesa keni kërkuar dhe nuk do të paguani një çmim më të lartë se sa keni treguar në porosinë tuaj.

A mund të blini aksione para IPO?

Ndërsa disa vende ofrojnë tregtim në aksione të kompanive private, në përgjithësi nuk është diçka që rekomandohet për investitorët individualë. Përpara IPO-ve të një kompanie, ajo konsiderohet private dhe investitorët e saj të vetëm janë zakonisht institucione të tilla si kapitali sipërmarrës dhe firmat e kapitalit privat, ose punonjësit e kompanisë.

Sugjeruar për ju: Blerja me marzh: Rreziqet dhe përfitimet e mëdha

Disa platforma ofrojnë aksione të kompanive private duke blerë aksione nga punonjësit e kompanisë. Por likuiditeti në këto aksione është dukshëm më i vogël se ai i kompanive publike dhe informacioni i disponueshëm për investitorët gjithashtu reduktohet ndjeshëm.

IPO kundrejt listimeve direkte

Në sipërfaqe, IPO-të dhe listimet e drejtpërdrejta bëjnë të njëjtën gjë: lejojnë kompanitë të rrisin kapitalin duke listuar aksionet në dispozicion të publikut. Por më poshtë ka disa ndryshime kryesore midis dy metodave. Ja çfarë e bën secilin unik dhe përfitimet e secilës qasje.

IPO

Listimi i drejtpërdrejtë

Në fund të fundit

Blerja e aksioneve IPO kërkon shumë detyra shtëpie dhe ato mund të jenë të rrezikshme. Edhe për ata që janë në gjendje të hyjnë në pop-in e ditës së parë, IPO-të mund të mos jenë një bast i sigurt. Pra, shumica e investitorëve individualë duhet të konsiderojnë kompanitë e reja me kujdes, dhe është e mençur të kufizoni madhësinë e pozicionit tuaj në çdo aksion individual në disa përqind të zotërimeve tuaja.

Sugjeruar për ju: 5 shenja të sigurta të një flluske në bursë

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Si të blini aksione IPO”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt