Si të blini aksione në internet

Blerja e aksioneve në internet mund të duket e ndërlikuar, por në fakt është mjaft e thjeshtë pasi të kuptoni disa baza. Ne do t'ju tregojmë atë që duhet të dini.

Përditësuar së fundi më Dhjetor 5, 2022, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Janar 13, 2022.

Tregu i aksioneve mund të ndihet si një vend frikësues për ata që sapo kanë filluar të investojnë. Por blerja e aksioneve në internet është në fakt mjaft e thjeshtë pasi të kuptoni disa baza se ku t'i blini ato dhe si tregtohen. Le të hedhim një vështrim në atë që duhet të dini nëse sapo po filloni me tregtimin e aksioneve dhe duke ndërtuar një portofol.

Blerja e aksioneve në internet: Një udhëzues hap pas hapi

1. Hapni një llogari brokerimi

Për të investuar në internet në aksione individuale, do t'ju duhet të hapni një llogari brokerimi në një nga disa ndërmjetës si Fidelity, Schwab ose Webull. Procesi i hapjes së një llogarie është mjaft i thjeshtë dhe nuk duhet të zgjasë më shumë se disa minuta. Do t'ju duhet të jepni informacion bazë për veten dhe çdo person tjetër në llogari.

2. Financoni llogarinë

Hapi tjetër është të vendosni para në llogarinë tuaj në mënyrë që të keni fonde për të investuar. Kjo mund të bëhet duke dërguar një kontroll fizik përmes postës, por është shumë më i përshtatshëm për të vendosur një transferim elektronik. Për të transferuar fonde në mënyrë elektronike, do të jepni informacionin e llogarisë dhe institucionin financiar nga i cili dëshironi të transferoni para. Paratë tuaja duhet të mbërrijnë në llogarinë tuaj brenda pak ditësh.

Sugjeruar për ju: Si të blini aksione: Një udhëzues hap pas hapi

3. Hulumtoni aksionet për të cilat jeni të interesuar

Para se të blini ndonjë aksion, do të dëshironi të bëni disa kërkime mbi kompanitë që po konsideroni. Sigurohuni që të lexoni raportin vjetor të kompanisë, ose paraqitjen 10-K në Komisionin e Letrave me Vlerë (SEC), si dhe raportet më të fundit tremujore për të kuptuar më mirë biznesin dhe mënyrën se si po funksionon.

Përpara se të bëni një blerje, duhet të jeni në gjendje të shpjegoni se si një kompani fiton para, pozicionin e saj në raport me konkurrentët dhe si mendoni se tre deri në pesë vitet e ardhshme ka të ngjarë të duken për biznesin. Sigurohuni t'i kushtoni vëmendje vlerësimit, ose asaj që po paguani në krahasim me atë që po merrni si aksionar.

4. Vendosni një porosi tregtare

Pasi të keni zero në një aksion për të blerë, do t'ju duhet të vendosni një porosi tregtare. Ju ka të ngjarë të keni disa opsione të ndryshme kur vendosni një tregti. Këtu janë dy llojet më të zakonshme:

Ju gjithashtu do të përballeni me zgjedhje se për sa kohë dëshironi që urdhri tregtar të jetë i vlefshëm dhe nëse dëshironi që porosia të jetë "të gjitha ose asnjë", që do të thotë se porosia nuk do të plotësohet nëse nuk mund të blini të gjitha aksionet që keni. pyeti per. Porositë janë të vlefshme për pjesën tjetër të ditës së tregtimit ose janë "të mira deri sa të anulohen", që do të thotë se porosia zakonisht do të qëndrojë e hapur për 60-90 ditë ose derisa të plotësohet.

Sugjeruar për ju: 11 investimet më të mira në 2023

A është e sigurt të blesh aksione në internet?

Po, është e sigurt për të blerë dhe shitur aksione në internet për sa kohë që jeni duke përdorur një ndërmjetës me reputacion. Ju madje keni një mbrojtje në rast se firma e brokerimit dështon falë Korporatës për Mbrojtjen e Investitorëve me Vlerë (SIPC). SIPC u krijua në 1970 dhe mbron klientët në agjentët anëtarë të SIPC deri në 500,000 dollarë në të gjitha llogaritë në një firmë, duke përfshirë një maksimum prej 250,000 dollarë për para të pa investuara.

Ku mund të blini aksione në internet falas?

Ju mund të blini aksione pa paguar komisione në shumicën e ndërmjetësve në internet këto ditë. Charles Schwab, E-Trade dhe Robinhood ofrojnë të gjitha tregtim pa komision në aksione, si dhe në ETF. Robinhood madje ofron tregti pa komision në opsione dhe kriptomonedha.

A mund të blini aksione në internet pa një ndërmjetës?

Hapja e një llogarie me një ndërmjetës në internet do të jetë rruga më e lehtë për të investuar në internet. Disa kompani lejojnë investitorët të blejnë aksione direkt prej tyre dhe të marrin pjesë në planet e riinvestimit të dividentëve, por ndërmjetësit në internet janë një zgjedhje e mirë për shumicën e njerëzve. Ato ofrojnë platforma të lehta për t'u përdorur dhe tregtim pa komision. Regjistrimi për një llogari të re duhet të zgjasë vetëm disa minuta.

Sugjeruar për ju: 6 investimet më të mira për fillestarët

Çfarë ju nevojitet për të blerë aksione në internet?

Për fat të mirë, jo shumë. Do t'ju duhet një llogari brokerimi me një ndërmjetës në internet, e cila mund të hapet në vetëm pak minuta me disa informacione personale bazë, si dhe një mënyrë për të financuar llogarinë tuaj. Fondet mund të depozitohen me çek ose përmes një transferte elektronike.

Cilat aksione duhet dhe nuk duhet të tregtohen në internet?

Nëse e kuptoni biznesin e kompanisë që po blini, pothuajse asnjë aksion nuk është i kufizuar për tregtimin në internet. Stoqet e dividentëve, stoqet e teknologjisë dhe gjithçka në mes janë të gjitha të disponueshme për t'u tregtuar në internet. Ju madje mund të tregtoni opsione në internet, por shumica e ndërmjetësve ende paguajnë një tarifë të vogël për këtë. Sigurohuni që të bëni kërkimin tuaj përpara se të bëni zhytjen, përndryshe thjesht po spekuloni. Sidoqoftë, aksionet me qindarkë, të cilat SEC i përcakton si aksione që shiten për më pak se 5 dollarë për aksion, duhet të shihen me kujdes, sepse ato mund të jenë veçanërisht të paqëndrueshme dhe janë të pjekura për manipulim.

Sa para ju nevojiten për të blerë aksione në internet?

Jo shumë. Shumica e brokerave në internet nuk kanë kërkesa minimale për të hapur një llogari dhe nëpërmjet tregtimit të aksioneve të pjesshme, investitorët tani mund të blejnë në kompanitë e tyre të preferuara për vetëm 5 dollarë. Me shumë prej aksioneve të kompanive kryesore të sotme që shiten për qindra ose mijëra dollarë, disa ndërmjetës u ofrojnë investitorëve mundësinë për të blerë një pjesë të një aksioni për vetëm disa dollarë.

Sugjeruar për ju: Fondi i përbashkët kundrejt ETF: A janë ETF-të një investim më i mirë?

Në fund të fundit

Blerja e aksioneve në internet është një proces mjaft i thjeshtë pasi të kuptoni disa terma dhe procese kryesore. Por vetëm për shkak se është e thjeshtë nuk do të thotë se është e lehtë. Sigurohuni që të hulumtoni me kujdes çdo kompani përpara se të blini (ose shisni) aksionet e saj për të kuptuar më mirë rreziqet që vijnë nga investimi në aksione individuale.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Si të blini aksione në internet”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt