Çfarë është një bursë? Si funksionojnë dhe indekset kryesore

Bursa është qendra qendrore e aktivitetit tregtar të tregut ku blerësit blejnë dhe shitësit shesin aksionet e kompanive. Ai lejon këdo që të investojë dhe të jetë pronar i pjesshëm në një kompani me aftësinë për të korrur përfitimet e rritjes.

Përditësuar së fundi më Maj 23, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Gusht 30, 2022.

Bursa është qendra qendrore e aktivitetit tregtar të tregut ku blerësit blejnë dhe shitësit shesin aksionet e kompanive. Ai lejon këdo që të investojë dhe të jetë një pronar i pjesshëm i kompanisë me aftësinë për të korrur përfitimet e rritjes.

Në të kaluarën, bursat ishin lokacione fizike plot lëvizje — përfytyroni katin e mbushur me njerëz të Bursës së Nju Jorkut, të mbushur me fletë porosish. Në fakt, në vitin 2000, aktiviteti në dyshemenë e NYSE gjeneronte rreth 1.5 milion copë letre çdo ditë.

Megjithatë, ato male letre janë zhdukur kryesisht. Unë kam qenë në atë kat për intervista televizive shumë herë, por është bërë një atmosferë jashtëzakonisht e qetë. Tani ka shumë hapësirë në bërryla dhe gjithë ajo zhurmë dërrmuese e sfondit tani duket si një gumëzhimë e shurdhër.

Sugjeruar për ju: Çfarë është tregtia në Forex?

Si funksionojnë bursat

Kompanitë e listuara në bursë mund të jenë tërheqja kryesore, por palët e përfshira janë ato që e mbajnë bursën të funksionojë pa probleme. Specialistët dhe krijuesit e tregut mbajnë një inventar të aksioneve që mund t'i përdorin për të siguruar likuiditet në treg në kohën e kërkesës së lartë ose vëllimit të lajmeve specifike të kompanisë. Ky likuiditet siguron një blerës për çdo aksion të shitur dhe aksione të disponueshme për çdo aksion që investitorët duan të blejnë.

Bursat ushqehen nga parimi themelor ekonomik i ofertës dhe kërkesës, dhe çmimi i një aksioni luhatet në bazë të aktivitetit të blerjes dhe shitjes. Gjithçka bëhet në mënyrë elektronike në disa sekonda ose fraksione të sekondës.

Në SHBA, bursat zakonisht funksionojnë midis orës 9:30 dhe 4 pasdite EST në ditë pune dhe janë të mbyllura në festat kryesore federale. Megjithatë, çmimet e aksioneve nuk përcaktohen kurrë, edhe kur mbyllen. Një kompani mund të shpallë emërimin e një CEO të ri. Një raport tremujor i të ardhurave mund të tregojë se një kompani ka tejkaluar pritjet e të ardhurave.

Lajmi për një tërheqje produkti mund të dalë. I gjithë ai aktivitet mund të ndikojë në atë që dikush është i gatshëm të paguajë për një aksion. Për më tepër, tregtimi pas orarit të punës dhe tregtimi para tregut – i kryer kur shkëmbimet janë të mbyllura – do të ndikojnë në vlerën e një aksioni.

Sugjeruar për ju: Bazat e tregut të aksioneve: 8 këshilla për fillestarët

Bursat kryesore për të ditur

Bursat bashkojnë blerësit dhe shitësit në të gjithë botën. Këtu është një përmbledhje e disa prej shkëmbimeve më të mëdha që nxisin aktivitetin e tregtimit.

Përveç tregtimit të aksioneve, ka shkëmbime për mallra të tilla si Bursa Tregtare e Nju Jorkut. Shkëmbime të tjera si Chicago Board of Options Exchange dhe Montréal Exchange lehtësojnë produktet e tregtimit financiar të njohura si derivate.

Si të blini aksione në një bursë

Ju nuk keni nevojë të shkoni në një vendndodhje fizike për të blerë aksione, as nuk keni nevojë të njihni këdo që dëshiron t'ju shesë personalisht aksionet e tij.

Në vend të kësaj, ju mund të hapni lehtësisht një llogari brokerimi dhe të bëni një porosi nga telefoni, tableti ose desktopi juaj. Transaksioni ndodh në bursë.

Sugjeruar për ju: Si të blini aksione IPO

Megjithatë, para se të blini, bëni kërkimin tuaj. Brokerat online e bëjnë blerjen e aksioneve aq të thjeshtë sa disa rrëshqitje dhe klikime.

Kompanitë e listuara në bursat kryesore publikojnë rregullisht raporte fitimesh që mund të ofrojnë njohuri mbi gjendjen e operacioneve të tyre dhe ju mund të rishikoni të dhënat historike rreth performancës së kaluar (përveç atyre IPO-ve të fundit, të cilat mund të jenë emra të vlefshëm, por që vijnë me rrezikun e një histori e kufizuar).

Kjo do të kërkojë disa lexim dhe punë shtesë, por ky është realiteti i menaxhimit të zgjuar financiar: Nëse do të investoni paratë tuaja, duhet të investoni edhe një pjesë të kohës tuaj.

Sugjeruar për ju: Cilat janë monedhat e qëndrueshme dhe pse të investoni në to?

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Çfarë është një bursë? Si funksionojnë dhe indekset kryesore”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt