Çfarë është Solana dhe si funksionon?

Solana është një nga kriptovalutat më të njohura midis më shumë se 10,000 që ekzistojnë aktualisht. Platforma e kriptomonedhës quhet Solana, ndërsa njësia individuale quhet sol.

Përditësuar së fundi më Prill 26, 2023, dhe rishikimi i fundit nga një ekspert më Shkurt 10, 2022.

Solana është një lloj kriptomonedhe ose monedhe dixhitale që ekziston ekskluzivisht në internet. Solana u lëshua fillimisht në prill 2019 dhe filloi tregtimin me më pak se 1 dollarë për monedhë. Që atëherë, çmimi i tij është rritur jashtëzakonisht shpejt, dhe që nga nëntori 2021, Solana tregtohej për më shumë se 200 dollarë. Është ndër 10 kriptovalutat më të mëdha për nga vlera totale, sipas CoinMarketCap.com.

Ja çfarë është Solana dhe çfarë duhet të dini se si funksionon.

Çfarë është Solana?

Solana është një nga kriptovalutat më të njohura midis më shumë se 10,000 që ekzistojnë aktualisht. Platforma e kriptomonedhës quhet Solana, ndërsa njësia individuale quhet sol.

Krijuar nga Anatoly Yakovenko, Solana operon në një rrjet kompjuterik të decentralizuar duke përdorur një libër të quajtur blockchain. Kjo bazë e të dhënave blockchain menaxhon dhe gjurmon monedhën dhe regjistron në mënyrë efektive çdo transaksion që ka ndodhur ndonjëherë në të, si një faturë afatgjatë. Rrjeti kompjuterik regjistron transaksionet në monedhë dhe verifikon integritetin e të dhënave.

Sugjeruar për ju: Çfarë është Ethereum dhe si funksionon?

Ky konfigurim i decentralizuar e bën rrjetin më të fortë dhe përdoruesit mund të kryejnë transaksione pa nevojën e një ndërmjetësi. Solana e quan veten blockchain më i shpejtë në botë dhe kërkon aftësinë e tij për të verifikuar 65,000 transaksione në sekondë me një kosto prej më pak se një qindarkë secila.

Ndërsa shumë njerëz mendojnë për monedhat e kriptove vetëm si një monedhë, është e dobishme të mendojmë për kriptomonedhën si një shenjë që mund të fuqizojë ose aktivizojë aplikacione të tjera në platformë. Për shembull, Solana mund të fuqizojë kontratat inteligjente, aplikacionet e financave të decentralizuara, NFT-të dhe më shumë.

Çfarë bën Solana.?

Solana mund të fuqizojë disa aplikacione që ofrojnë një sërë veçorish:

Përsëri, mendoni për Solana si një shenjë që mund të fuqizojë aplikacione të ndryshme dhe jo thjesht si një monedhë që transferon vlerën monetare nga një person në tjetrin.

Sugjeruar për ju: Çfarë është Shiba Inu dhe si funksionon?

Nga vijnë monedhat Solana.?

Që nga nëntori 2021, kishte rreth 302 milionë sol në qarkullim. Ashtu si shumë monedha, Solana ka një emetim të kufizuar vjetor, pasi monedhat shpërblehen për ata që mbështesin kriptomonedhën. Solana filloi duke rritur ofertën e saj me 8 për qind në vit, por kjo shifër bie 15 për qind çdo vit, derisa përfundimisht arrin 1.5 për qind në vit, që është emetimi i saj fiks në vazhdim.

Ky orar emetimi është në kontrast të dukshëm me kriptomat e tjera të njohura si Bitcoin, i cili ka një furnizim total fiks prej 21 milionë monedhash, dhe Dogecoin, i cili nuk ka kufi në emetim.

Solana përdor një sistem "provimi i aksioneve" për të verifikuar transaksionet, për të menaxhuar furnizimin e tij me monedha dhe për të krijuar monedha të reja. Për të marrë pjesë në një sistem vërtetimi të aksioneve, ju duhet të zotëroni kriptomonedhën, por më pas mund të fitoni shpërblime për ndihmën në funksionimin e sistemit. Duke vendosur argumente me një vërtetues, ju i besoni vërtetuesit për të autorizuar transaksionet. Megjithatë, si me sistemet e tjera të provave të aksioneve, pjesëmarrësit mund të humbasin para nëse transaksionet e vërtetuara nuk plotësojnë rregullat e sistemit.

Për verifikimin e transaksioneve, vlerësuesit marrin shpërblime të vendosura në formën e monedhave të reja dhe marrin një pjesë të shpërblimeve si komision. Më pas ata ua kalojnë pjesën tjetër të shpërblimit atyre që kanë marrë pjesë me ta, në përpjesëtim me interesat e tyre të pronësisë.

Sugjeruar për ju: Çfarë është blockchain?

Është Solana një investim i mirë?

Solana është rritur me shpejtësi në tregtimin e tij relativisht të shkurtër në bursa, kështu që edhe ata që kanë blerë kohët e fundit ka të ngjarë të kenë fituar para të konsiderueshme. Por në vend që të shikoni fitimet e fundit dhe të vuani nga frika se mos humbisni, është jetike të kuptoni se çfarë po blini. Nga ky këndvështrim, tregtarët po blejnë diçka që nuk mbështetet nga asetet ose fluksi i parasë.

Ky është një ndryshim kryesor midis kriptomonedhës dhe aksioneve. Një aksion është një interes i pjesshëm i pronësisë në një biznes dhe suksesi i tij me kalimin e kohës mbështetet në rritjen e kompanisë bazë. Nëse fitimi rritet, investimi ka të ngjarë të funksionojë mirë. Aksionarët kanë një pretendim ligjor mbi asetet dhe fluksin e parave të biznesit, dhe biznesi madje mund të paguajë dividentë për investitorët.

Në të kundërt, Solana – si shumica e kriptomonedhave të njohura – nuk mbështetet nga asnjë pasuri themelore. Ajo që i shtyn është optimizmi dhe spekulimet e tregtarëve të tjerë. Tregtarët mendojnë se mund t'ua shesin monedhën e kriptomonedhës tregtarëve të tjerë më vonë për një çmim më të lartë, ose atë që quhet "teoria më e madhe e budallait të investimit". Pra, spekulimet janë forca shtytëse pas rritjes së çmimit në monedhat dixhitale.

Nëse tregtarët optimistë zhduken, kriptomonedha nuk ka asgjë për ta nxitur atë. Është një dallim kyç që mban shumë investitorë, duke përfshirë legjendarin Warren Buffett, larg nga kriptomonedha.

Sugjeruar për ju: Dogecoin vs Shiba Inu: Si krahasohen këto kriptomonedha të njohura meme

Në fund të fundit

Nëse jeni duke kërkuar të spekuloni në Solana ose kriptovaluta të tjera, ju mund t'i tregtoni ato drejtpërdrejt ose mund të investoni në kompanitë që mund të përfitojnë nga interesi në rritje në këtë sektor.

Nëse po kërkoni të tregtoni Solana, megjithatë, është e rëndësishme të kuptoni rreziqet dhe mund të humbni potencialisht të gjithë investimin tuaj. Kripto jo vetëm që është e paqëndrueshme, por rrallëherë mbështetet nga ndonjë aktiv ose fluks parash. Pra, nëse jeni duke tregtuar kripto, mos vendosni para që nuk mund të përballoni t'i humbni.

Ndani

Më shumë artikuj që mund t'ju pëlqejnë

Njerëzit që janë duke lexuar “Çfarë është Solana dhe si funksionon?”, gjithashtu i duan këto artikuj:

Shfletoni të gjithë artikujt